21 Ιουν 2011

Η Εορτή των Αγίων ΑποστόλωνΤην Τετάρτη 29 Ιουνίου, μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου & την Πέμπτη 30 Ιουνίου, Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, εορτάζει το φερώνυμο κλίτος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αγίου Αντωνίου) της ενορίας μας.
Την Τρίτη & Τετάρτη το βράδυ, ο πανηγυρικός Εσπερινός θα αρχίσει στις 7.00.
Την Τετάρτη & Πέμπτη το πρωί, ο Όρθρος θα αρχίσει στις 7.00 και εν συνεχεία η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Εκ της Ενορίας του Αγ. Γεωργίου - Αγ. Αντωνίου

Η Εορτή των Αγίων Πάντων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Πάντων στο ομώνυμο νησί απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου.


 Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν τα πλοία, όπου μετέφεραν για μια ακόμη χρονιά, δωρεάν τους προσκυνητές, το πλήθος των οποίων εφέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.


Με ένα από τα πλοία αυτά, κατέφθασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας & Χερρονήσου κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε τον λόγο του με μια αυστηρή και ιδιαίτερα καυστική κριτική προς τους πολιτικούς που κυβερνούσαν και κυβερνούν τη χώρα, τονίζοντας ότι κανένας δεν κάνει την αυτοκριτική του και δεν παραδέχεται τα λάθη του, αλλά συνάμα ήταν παρηγορητικός προς τον απλό λαό που υφίσταται τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δοκιμάζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος στην εορτή των Αγίων Πάντων τόνισε: «…Υπάρχουν και σήμερα Άγιοι! Έχω δει Αγίους και εδώ στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Υπάρχουν Άγιοι και σήμερα στον κόσμο – εκπλήξεις της Θείας Χάριτος. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι βαστάζουν το όνομα του Χριστού, πολλοί που σηκώνουν τίμια το Σταυρό τους…».

Και κατέληξε: «…Υπάρχουν κρυφοί, ταπεινοί Άγιοι που δεν είναι υποκριτές, ούτε μεγαλόσχημοι Φαρισαίοι. Έχουμε τέτοιους Αγίους. Έχουμε ηρωίδες μητέρες. Έχουμε ανθρώπους που διατηρούν έντονα τα ζώπυρα της ευσέβειας».


Την Πανήγυρη των Αγίων Πάντων τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτριος Κουνενάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχαήλ Σγουρός, η Λιμενάρχης  Αγίου Νικολάου κ. Δήμητρα Χασιώτη καθώς και αξιωματικοί του Λιμεναρχείου, οι οποίοι επέβλεπαν την τάξη μεταφοράς και επιστροφής των προσκυνητών.

Πατήσετε εδώ για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες

14 Ιουν 2011

Η Εορτή των Αγίων Πάντων

Ἐν πᾶσι τοῖς πέρασι,
τοὺς ἐναθλήσαντας πίστει...

  Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011, εορτή των Αγίων Πάντων, εορτάζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Πάντων που βρίσκεται στο ομώνυμο
νησάκι απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης
  Το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο Εσπερινός θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας & Χερρονήσου κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ. Την Κυριακή, κυριώνυμο ημέρα της εορτή, ο Όρθρος θα αρχίσει στις 7.00 π.μ. και εν συνεχεία η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
  Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, η αναχώρηση των πιστών θα γίνεται με μικρά καράβια από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Εκ του Εκκλ. Συμβουλίου του Αγίου Γεωργίου - Αγίου Αντωνίου

13 Ιουν 2011

Τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος


του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Αγία Τριάς ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς
Πριν από λίγο καιρό εορτάσαμε τον σταυρό, το πάθος και την Ανάσταση, και ύστερα από αυτά την Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στους ουρανούς. Σήμερα φθάσαμε στην κορυφή των αγαθών, σ' αυτήν την κορωνίδα των εορτών, βρισκόμαστε πια στην πραγματοποίηση των επαγγελιών του Κυρίου. «Γιατί αν φύγω -λέει- θα σάς στείλω άλλον Παράκλητο, και δεν θα σάς αφήσω ορφανούς». (Ιωάν. 16,6).
Βλέπετε το πατρικό Του ενδιαφέρον; Βλέπετε την ανέκφραστη φιλανθρωπία Του; Πριν λίγες ημέρες ανελήφθη στον ουρανό, κάθισε στον βασιλικό θρόνο, στα δεξιά του Πατρός, και σήμερα μάς στέλνει ως δώρο τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και μ' αυτόν τον τρόπο μάς χορηγεί άπειρα ουράνια αγαθά. Γιατί, πες μου, ποιο από τα αγαθά που συμβάλλουν στη σωτηρία μας δεν μάς δόθηκε από το Άγιο Πνεύμα;
 Με τη χάρη Του απαλλασσόμαστε απ' τη δουλεία του διαβόλου, καλούμαστε στην ελευθερία του Χριστού, οδηγούμαστε στην ουράνια υιοθεσία, αναγεννιόμαστε απ' την αρχή και ξεφορτωνόμαστε το βαρύ και δυσβάστακτο φορτίο των αμαρτιών μας. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος βλέπουμε να υπάρχουν τόσοι ιερείς κι έχουμε τάγματα διδασκάλων της Εκκλησίας. Απ' την πηγή αυτή πήγασαν πλούτη προφητειών και χαρίσματα ιάσεων και όλα τα άλλα που συνήθως στολίζουν την Εκκλησία του Θεού από το Άγιο Πνεύμα προέρχονται. Και φωνάζει ο Παύλος και λέει: «Για όλα αυτά τα χαρίσματα ενεργεί το ένα και μοναδικό Πνεύμα, που τα μοιράζει όπως θέλει στον καθένα χωριστά» (Α' Κορ. 12,11).
«Όπως θέλει», λέει, όχι όπως έχει διαταχθεί. «Μοιράζει», και δεν μοιράζεται. Έχει εξουσία, και δεν εξουσιάζεται. Γιατί ο Παύλος λέει πως έχει και το Άγιο Πνεύμα την ίδια εξουσία, που έχει και ο Πατήρ. Κι όπως είπε για τον Πατέρα «ο Θεός είναι εκείνος που ενεργεί παντού και πάντα» (Α' Κορ. 12,6), έτσι λέει και για το Άγιο Πνεύμα «για όλα αυτά τα χαρίσματα ενεργεί το ένα και μοναδικό Πνεύμα, που τα μοιράζει όπως θέλει στον καθένα χωριστά». Είδες τέλεια εξουσία που έχει; Γιατί όσα πρόσωπα έχουν την ίδια φύση και ουσία είναι φανερό ότι έχουν και την ίδια εξουσία, και όσα έχουν την ίδια αξία, σ' αυτά μία είναι η δύναμη και η εξουσία.
Χάρη στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος απαλλαχτήκαμε από τις αμαρτίες, μ' αυτήν ξεπλύναμε την ψυχή μας από κάθε ρύπο. Με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, ενώ ήμασταν άνθρωποι, γίναμε άγγελοι, όσοι βέβαια θελήσαμε να μάς βοηθήσει η χάρη Του, χωρίς να αλλάξει η φύση μας, αλλά, κι αυτό είναι το πιο αξιοθαύμαστο, διατηρήσαμε την ανθρώπινη φύση μας και μ' αυτή επιδείξαμε αγγελική συμπεριφορά. Τόσο μεγάλη είναι λοιπόν η δύναμη του Αγίου Πνεύματος! Και όπως η πραγματική φωτιά όταν δεχτεί τον μαλακό πηλό τον καθιστά σκληρό κεραμίδι, έτσι ακριβώς και η φωτιά του Αγίου Πνεύματος, όταν δεχτεί μια ψυχή συνετή, ακόμη κι αν τη βρει πιο μαλακή κι απ' τον πηλό, την κάνει πιο γερή κι απ' το σίδερο. Και κάνει ξαφνικά πιο καθαρό απ' τον ήλιο εκείνον που έως τώρα ήταν μολυσμένος απ' την ακαθαρσία των αμαρτιών.[...]
«Με τη δύναμη του ονόματος του Κυρίου Ιησού Χριστού», λέει, «και με τη χάρη του Πνεύματος του Θεού μας». Είδες, αγαπητέ, τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος; Είδες ότι το Άγιο Πνεύμα, εξαφάνισε όλες αυτές τις κακίες, και ότι εκείνους που ήταν προηγουμένως υποδουλωμένοι στις αμαρτίες τους, τους ανέβασε ξαφνικά σε τόσο υψηλές τιμές;

12 Ιουν 2011

Η εορτή της Αγίας Καλλιόπης

Δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό της Εορτής της Αγίας Καλλιόπης (07-6-2011), στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας & Χερρονήσου κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο καλαίσθητος Ι. Ν. της Αγίας Καλλιόπης ανήκει στην οικογένεια του κ. Ιωάννου Χουρδάκη, οι οποίοι έχουν και την επιμέλειά του.


Πατήσετε εδώ για περισσότερες φωτογραφίες

3 Ιουν 2011

Περιοδικό "Ενοριακά Νέα"

Διαβάστε το 6ο τεύχος του μηνός Μαΐου 2011. Από την Κυριακή θα διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ από τους Ιερούς Ναούς της Ενορίας μας.
Πατήσετε εδώ

Η Ανάληψη του Κυρίου


Ιερού Χρυσοστόμου, Λόγος 
«Εις την Ανάληψιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού»
Ε.Π.Ε., σελ. 36


Κατά το γεγονός της Αναλήψεως, πραγματοποιήθηκε στην πράξη η συμφιλίωση του Θεού με το ανθρώπινο γένος. Διαλύθηκε η παλιά έχθρα, τελείωσε ο μακροχρόνιος πόλεμος. Κι αυτό συνέβαινε έως τώρα, όχι επειδή μισούσε ο Θεός τον άνθρωπο, αλλά επειδή ο άνθρωπος επιδείκνυε αδιαφορία και αχαριστία. Και τώρα, η αλλαγή δεν έγινε εξαιτίας των δικών μας κατορθωμάτων ή επειδή αλλάξαμε στάση και συμπεριφορά, αλλά λόγω της απροσμέτρητης αγάπης και του ενδιαφέροντος του Θεού...

Τώρα στην Ανάληψη, εμείς που δεν ήμασταν άξιοι να κατοικούμε στον παράδεισο, εμείς που στο τέλος καταντήσαμε να μην αξίζουμε να ζούμε εδώ στη γη, με αποτέλεσμα να γίνει ο κατακλυσμός και να χαθεί όλο το ανθρώπινο γένος εκτός της οικογένειας του Νώε, εμείς τώρα οι ανάξιοι ανεβαίνουμε στον ουρανό. Τα χερουβίμ, παλαιά, φυλάγανε τον παράδεισο για να μην μπούμε ξανά και τώρα εμείς τα υπερβαίνουμε. Η ανθρώπινη φύση, στο πρόσωπο του Χριστού, έτυχε τιμής που δεν έτυχε η φύση των αγγέλων. Ο Θεός έγινε άνθρωπος. Δεν έγινε άγγελος. Ενώθηκε μόνο με την ανθρώπινη φύση. Και οι άγγελοι δεν ζηλεύουν, αντίθετα χαίρονται, διότι χαρά των αγγέλων είναι η προκοπή μας και πόνος τους η εξαθλίωσή μας.

Για την αλλαγή αυτή οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Χριστό. Αυτός έγινε μεσίτης. Ούτε άγγελος, ούτε άνθρωπος, αλλά αυτός ο ίδιος. Ο Θεός ήταν οργισμένος με μας και εμείς τον μισούσαμε. Και μας συμφιλίωσε ο Υιός Του. Πώς μας συμφιλίωσε; Δεχόμενος την τιμωρία που έπρεπε να επιβάλει σε μας. «Εξηγόρασεν εκ της κατάρας του νόμου γενόμενος υπέρ ημών κατάρα» (Γαλ., 3: 13). Δέχτηκε την τιμωρία του ουρανού, δέχτηκε και τις προσβολές των ανθρώπων. «Οι ονειδισμοί των ονειδιζόντων σε επέπεσον επ’ εμέ» (Ψαλμ. 68:10) ... Πολλές φορές μιλούμε για τη μεσιτεία της Παναγίας και των αγίων και ξεχνούμε ότι μεσίτης πάνω απ’ όλους τους αγίους είναι ο ίδιος Χριστός. Αυτός ως άνθρωπος συνεχώς μεσιτεύει για μας τους ελεεινούς αδελφούς Του. Όπως ακριβώς παίρνουμε κάτι από τη σοδειά μας και το προσφέρουμε στο Θεό για να τον ευχαριστήσουμε και να ευλογήσει όλη τη σοδειά μας, έτσι ακριβώς και ο Χριστός την ανθρώπινη φύση, που προσέλαβε στη μήτρα της παρθένου Μαρίας την κάνει προσφορά στον Θεό, για να ευλογηθεί όλο το ανθρώπινο γένος…

Ενώ πλαστήκαμε από τον Θεό «κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του», ο άνθρωπος δεν πρόσεξε και ωμοιώθη τοις κτήνεσι. Το να γίνει, δε, κάποιος σαν τα ζώα είναι σαν να έγινε χειρότερος από αυτά. Το να σέρνεται ένα φίδι είναι φυσικό, το να σέρνεται, όμως, ένας αετός είναι η εσχάτη κατάπτωση … Μερικές φορές, ο άνθρωπος γίνεται χειρότερος των ζώων. Έτσι ο Ησαΐας λέγει, «έγνω βους τον κτησάμενον, και όνος την φάτνη του κυρίου αυτού· Ισραήλ, δε, εμέ ουκ έγνω» (Ησαΐας 1: 3) … Για να μας συνετίσει ο Κύριός μας, βάζει διδασκάλους τα έντομα. «Πορεύθητι προς τον μύρμηγκα, και ζήλωσον τας οδούς αυτού» (Παροιμ. 6: 6) … Εμείς οι κατώτεροι των ζώων, τα παιδιά του διαβόλου, με την Ανάληψη του Χριστού γίναμε ανώτεροι και από τους αγγέλους.

2 Ιουν 2011

Νυκτερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Την Τρίτη το βράδυ 31 Μαΐου ετελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Αγίου Αντωνίου της Ενορίας μας επί τη αποδόσει της Εορτής του Πάσχα η πανηγυρική Θεία Λειτουργία της νύκτας της Αναστάσεως ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας & Χερρονήσου κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ.
Πατήσετε εδώ για να δείτε κι άλλες φωτογραφίες

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα