21 Σεπ 2015

Ο Άγιος Νεκτάριος

Του Πρωτ. Γεωργίου Ατσαλάκη
Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου
Ι. Μητροπόλεως Πέτρας & Χερρονήσου

Τον περασμένο αιώνα, η ορθόδοξη Εκκλησία μας ανέδειξε ένα μεγάλο Άγιο, τον Άγιο Νεκτάριο.  Η αγιότητα του απλώθηκε σ’ όλη τη χριστιανική οικουμένη, από το μοναστήρι του στην Αίγινα, μέχρι τις καλύβες των μαύρων παιδιών της Αφρικής. Σήμερα γιορτάζομε την Ανακομιδή των ιερών του Λειψάνων. Το σώμα του διαλύθηκε μετά από 20 χρόνια και τα λείψανα του διανεμήθηκαν ευλογία για τους πιστούς, σε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες. Χτίστηκαν πολλοί ναοί στη χάρη του και γιορτάζεται με πολλή ευλάβεια η μνήμη του.
Ο Άγιος Νεκτάριος καθιερώθηκε γρήγορα στις συνειδήσεις των χριστιανών και πήρε στο εορτολόγιο της Εκκλησίας   ξεχωριστή θέση, εξαιτίας των πολλών θαυμάτων που επιτελεί σε ανθρώπους που υποφέρουν. Έτσι καταξιώθηκε πολύ γρήγορα, ως αγαπημένος Άγιος του λαού μας.
Πιστεύω  ότι όλοι τον γνωρίζομε τον Άγιο Νεκτάριο. Έζησε στην εποχή μας. Γνωρίζομε την αγία ζωή  του από αυθεντικές πηγές. Γνωρίζομε τα θαύματα του από τα τόσα βιβλία που κυκλοφορούν. Προσωπικά τον γνωρίζουν όσοι τον αγαπούν, όσοι έχουν προσκυνήσει τον τάφο του και τα λείψανα του κι όσοι έχουν αισθανθεί τη θαυματουργική του δύναμη.
Τους Αγίους τους κατατάσσομε σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τη ζωή τους, π.χ. σε Οσίους, σε Αναργύρους, ανάλογα με το τέλος τους, π.χ. σε μάρτυρες, σε ομολογητές και ανάλογα με τα χαρίσματα που τους έχει δώσει ο Θεός, σε θαυματουργούς, σε διδασκάλους κ.λ.π.  
Οι άνθρωποι ανάλογα με τα επαγγέλματα τους , με τη ζωή τους, με τα προβλήματα τους, έχουν προστάτες και βοηθούς τους Αγίους, όπως τον Άγιο Νικόλαο οι θαλασσινοί, την Αγία Παρασκευή για τις ασθένειες των ματιών, τον Άγιο Παντελεήμονα και τους Αγίους Αναργύρους για την υγεία και ούτω καθεξής.
Διερωτόμαστε: Σε ποιους είναι προστάτης ο Άγιος Νεκτάριος; Δεν εννοώ, ποιοι χριστιανοί τον έχουν προσωπικό τους προστάτη, αλλά ποιες κατηγορίες ανθρώπων μπορούν να τον θεωρούν ιδιαίτερο προστάτη τους.
Πιστεύω ότι όλοι οι χριστιανοί, μπορούν να επικαλούνται όλους τους Αγίους να τους βοηθήσουν. Όλοι έχουν χάρη από το Θεό. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Θεός είναι που βοηθά και αγιάζει τον άνθρωπο,  με την μεσιτεία και την προσευχή των Αγίων.
Για τον Άγιο Νεκτάριο, πιστεύω ότι μπορούν να τον έχουν πρότυπο και προστάτη οι Αρχιερείς. Είναι ο Άγιος Επίσκοπος, ο γαλήνιος, ο φλογερός, ο πιστός, ο ανεξίκακος, ο ευλαβής, ο ταπεινός.
Πρέπει να τον έχομε πρότυπο οι Ιερείς  για την ευλάβεια και την κατάνυξη που λειτουργούσε, για το φόβο του Θεού που είχε στην καρδιά του, για την αγάπη του στο Χριστό και στους ανθρώπους. Να έχομε όταν λειτουργούμε οι ιερείς μπροστά μας την εικόνα του, που λειτουργούσε πάντα με χαρά και δακρυσμένα μάτια.
Παράδειγμα να τον έχουν οι Μοναχοί για την αγία ζωή του.
Παράδειγμα οι Θεολόγοι για την ορθόδοξη πίστη του. Για την αγάπη του στο Χριστό, στην Παναγία και στην Αγία του Εκκλησία.
Παράδειγμα τα ορφανά παιδιά, γιατί ήταν ορφανός και σπούδασε με μεγάλη φτώχεια.
Παράδειγμα εκείνοι που δεν έχουν εργασία, γιατί όταν ήρθε στην Ελλάδα από την Αλεξάνδρεια, δεν του έδωσαν θέση Επισκόπου. Δεν μπορούσε να ζήσει μέχρι που τον διόρισε το Υπουργείο Παιδείας Διευθυντή στη Ριζάρειο Σχολή.
Παράδειγμα εκείνοι που διώκονται άδικα και χάνουν τη θέση τους, γιατί κι εκείνος διώχτηκε αναπολόγητος από τον Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, επειδή κάποιοι τον ζήλευαν και τον φθονούσαν.
Παράδειγμα εκείνοι που δεν μπορούν να συχωρήσουν αυτούς που τους κάνουν κακό, αφού   εκείνος συγχωρούσε τους εχθρούς του και τους αγαπούσε πολύ.
Παράδειγμα εκείνοι που συκοφαντούνται, αφού εκείνος υπέμενε με ελπίδα στο Θεό και υπομονή τις συκοφαντίες.
Παράδειγμα οι Εκπαιδευτικοί, αφού υπήρξε  δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο και καθηγητής.
Παράδειγμα οι ιεροκήρυκες αφού υπήρξε δεινός Ιεροκήρυκας,  που όμως πολλές φορές η Εκκλησιαστική Ηγεσία  του είχε απαγορεύσει το κήρυγμα.
Και κάτι τελευταίο: Παράδειγμα  πρέπει να τον έχομε όλοι στην αγάπη, στην ταπείνωση και στην καλοσύνη, από το γεγονός που αναφέρουν οι βιογράφοι του. Μια φτωχειά γυναίκα ήταν καθαρίστρια στη Ριζάρειο Σχολή. Αρρώστησε κι ο Σύλλογος των καθηγητών σκεφτόταν να την απολύσει. Ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος και Διευθυντής πήγαινε κρυφά τη νύχτα και σκούπιζε τη σχολή για να μη διώξουν τη φτωχή και άρρωστη υπηρέτρια. Αυτά πρέπει να τα βλέπομε όλοι μας, όσοι έχομε σκληρές και ανελέητες καρδιές.
Πριν λίγα χρόνια, ήρθε στην Αίγινα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας με όλους τους Μητροπολίτες της Συνόδου και γονατίσανε στον τάφο του Αγίου Νεκταρίου και του ζήτησαν συγγνώμη που τον αδίκησαν,  τον συκοφάντησαν, και τον έδιωξαν από την Αλεξάνδρεια. Για μια αιτία: Γιατί τον αγαπούσε πολύ ο λαός κι αυτή τη λατρεία τη ζήλευε και τη φοβόταν ο Πατριάρχης και η ακολουθία του.  Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιες αδικίες.
Πέρυσι στον εσπερινό του Αγίου Νεκταρίου,  ήταν  στο ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη μας,   ο πολυσέβαστος Επίσκοπος μας κ. Νεκτάριος και μας μίλησε.  Ήταν το ωραιότερο κήρυγμα που έχω ακούσει για τον Άγιο Νεκτάριο.
Φέτος βιώνει μια δοκιμασία της υγείας του, με πολλή υπομονή και μεγάλη πίστη.  Παρακαλούμε τον Άγιο Νεκτάριο- που επάξια φέρει το όνομα του- να συντάμει τον χρόνο της δοκιμασίας του και να μας τον χαρίσει στην Εκκλησία   με υγεία, να συνεχίσει να ορθοτομεί τον λόγο της Αληθείας του Χριστού.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα