28 Σεπ 2015

Ιησούς ο Ναζωραίος (Μέρος 27ο)

Του Πρωτ. Γεωργίου Ατσαλάκη
Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου
Ι. Μητροπόλεως Πέτρας & Χερρονήσου

Η αντίδραση  του κόσμου στην ιεραποστολή
    Ο Ιησούς δίνει συμβουλές στους μαθητές του για την ιεραποστολή: «Σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Να έχετε τη σύνεση που έχουν τα φίδια και την ακεραιότητα που έχουν τα περιστέρια.
    Φυλαχτείτε από τους ανθρώπους, γιατί θα σας παραδώσουν σε δικαστήρια και θα σας μαστιγώσουν στις συναγωγές τους. Θα σας οδηγήσουν μπροστά σε άρχοντες και βασιλιάδες εξαιτίας μου, για να δώσετε μαρτυρία για μένα, σ’ αυτούς και τους ειδωλολάτρες. Όταν σας σύρουν στα δικαστήρια, μην αγωνιάτε για το τι θα πείτε και πώς θα το πείτε. Ο Θεός θα σας φωτίσει εκείνη την ώρα τι να πείτε. Γιατί δεν θα είστε εσείς που θα μιλάτε, αλλά το Πνεύμα του Θεού που θα μιλάει μέσα σας.
    Θα παραδώσει ο αδερφός τον αδερφό σε θάνατο και ο πατέρας το παιδί και θα ξεσηκωθούν τα παιδιά να θανατώσουν τους γονείς. Κι όλοι θα σας μισούν εξαιτίας μου. Όποιος όμως μείνει σταθερός ως το τέλος, αυτός θα σωθεί.
    Μη φοβηθείτε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή. Αντίθετα να φοβάστε αυτόν που μπορεί να σας καταστρέψει και την ψυχή και το σώμα.
    Όποιος ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, ότι ανήκει σε μένα, θα τον αναγνωρίσω κι εγώ για δικό μου, μπροστά  στον ουράνιο Πατέρα μου. Όποιος όμως με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ κι εγώ μπροστά στο Θεό».
    Ο Ιησούς προετοιμάζει τους μαθητές του για την αντίδραση του κόσμου. Δεν τους υπόσχεται επίγειους παράδεισους, ούτε ρόδινα ακρογιάλια, ούτε ότι ο κόσμος θα τους ραίνει με ροδοπέταλα. Απεναντίας θα τους διώξει και θα τους σύρει σε δικαστήρια, γιατί η διδασκαλία τους θα ανατρέπει το κατεστημένο πνεύμα του κόσμου, θα καταργεί αμαρτωλά συμφέροντα και ειδωλολατρικούς τρόπους ζωής. Προλέγει  με τον πιο αυθεντικό τρόπο, την άρνηση του κόσμου να δεχτεί τη διδασκαλία των αποστόλων και σκιαγραφεί τους διωγμούς που θα υποστεί στο μέλλον η Εκκλησία.
                          Η εξουσία του Ιησού
    Ο Ιησούς ήρθε στο ναό και δίδασκε. Τον πλησίασαν οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού και του είπαν: «Με ποια εξουσία τα κάνεις αυτά και ποιος σου έδωσε αυτή την εξουσία;» Ο Ιησούς τους αποκρίθηκε: «Θα σας κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Αν μου απαντήσετε θα σας πω, με ποια εξουσία τα κάνω αυτά: Το βάπτισμα του Ιωάννου του βαπτιστή προερχόταν από το Θεό ή από τους ανθρώπους;» Αυτοί συζητούσαν μεταξύ τους και έλεγαν: «Αν πούμε «από το Θεό», θα μας πει: «Γιατί τότε δεν τον πιστέψατε;» Αν πούμε «από τους ανθρώπους», φοβόμαστε το λαό, γιατί όλοι θεωρούν τον Ιωάννη προφήτη». Απάντησαν λοιπόν στον Ιησού: «Δεν ξέρουμε». Εκείνος τους είπε: «Ούτε κι εγώ σας λέω, με ποια εξουσία τα κάνω αυτά».  
                                     Η παραβολή για τους δυο γιους
    Συνεχίζει ο Χριστός το διάλογο: «Τι γνώμη έχετε τώρα γι’ αυτό που θα σας πω: Κάποιος είχε δυο παιδιά. Πάει στο πρώτο και του λέει: «Παιδί μου, πήγαινε σήμερα να εργαστείς στο αμπέλι». Το παιδί του είπε: «Δεν πάω». Ύστερα όμως μετάνιωσε και πήγε. Ο πατέρας πάει στο δεύτερο παιδί και του είπε τα ίδια. Του απάντησε: «Θα πάω». Όμως δεν πήγε. Ποιος από τους δυο, έκαμε το θέλημα του πατέρα του; Του απάντησαν: «ο πρώτος».
    Τους λέει ο Ιησούς: «Με τον πρώτο μοιάζουν οι τελώνες και οι πόρνες, που με ακολούθησαν και μετανόησαν και θα μπουν πριν από σας στη βασιλεία του Θεού. Με το δεύτερο γιο μοιάζετε εσείς, που λέτε «ναι» στο Θεό, αλλά δεν ζείτε όπως θέλει ο Θεός. Ήρθε ο Ιωάννης ο βαπτιστής και σας κήρυξε την οδό της σωτηρίας και δεν τον πιστέψατε. Οι τελώνες όμως και οι πόρνες τον πίστεψαν. Κι εσείς παρόλο που τους είδατε να τον ακολουθούν, δεν μετανοήσατε και δεν τον πιστέψετε».
                               Η παραβολή των κακών γεωργών
Ο Ιησούς για να ελέγξει τους Φαρισαίους και τους Γραμματείς για την αρνητική  στάση τους, απέναντι στους προφήτες και στον ίδιο τον Υιό του Θεού, τους είπε μια παραβολή: «Ένας γαιοκτήμονας  φύτεψε ένα αμπέλι.  Το περιποιήθηκε και μετά το ενοικίασε σε γεωργούς και έφυγε σε άλλο τόπο. Όταν πλησίασε η εποχή του τρυγητού, έστειλε τους δούλους του, να πάρουν το ενοίκιο. Οι γεωργοί όμως κακοποίησαν τους δούλους και δεν τους έδωσαν τίποτε. Έστειλε κι άλλους δούλους, αλλά έπαθαν το ίδιο. Τότε έστειλε το γιο του και σκέφτηκε: «Θα ντραπούν το γιό μου». Αυτοί όμως έβγαλαν το γιο έξω και τον σκότωσαν. Όταν λοιπόν έρθει ο ιδιοκτήτης του αμπελιού, τι θα κάνει σ’ αυτούς τους γεωργούς;»  Του απαντούν. «Για την κακία τους θα τους τιμωρήσει αυστηρά». Ο Ιησούς τους λέει: «Αυτοί οι γεωργοί είστε εσείς». Ούτε τους προφήτες μου δεχθήκατε, ούτε εμένα δέχεστε.  Τότε οι Αρχιερείς και οι Φαρισαίοι ήθελαν να τον συλλάβουν, αλλά φοβούνταν το λαό.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα