26 Ιαν 2013

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου


Στις 27 Ιανουαρίου, τιμάται από την Εκκλησία μας η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο μεγάλος αυτός πατέρας, άγιος και συγγραφέας, που έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ποίμανε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, πέθανε όπως είναι γνωστό εξόριστος στο χωριό Κόμανα του Πόντου.
Είχε ακολουθήσει κυριολεκτικά τον Χριστό και πλήρωσε με τη ζωή του τους αγώνες κατά των αιρέσεων, τους αυστηρούς ελέγχους στην προκλητική αυτοκράτειρα Ευδοξία και την προσπάθεια να καθαρίσει την Εκκλησία από ανάξιους κληρικούς.

Το σώμα του έμεινε θαμμένο για 30 χρόνια στα Κόμανα, μέχρι που ο μαθητής και διάδοχός του Πρόκλος και ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Β΄, το έτος 438, πραγματοποίησαν την ανακομιδή, τη μεταφορά του δηλαδή, στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την εναπόθεση του ιερού λειψάνου στο ναό των Αγίων Αποστόλων, ο λαός συγκινημένος κραύγαζε το «απόλαβε τον θρόνον σου Άγιε». ΄Ετσι δικαιώνει ο Θεός αυτούς που αδικούν οι άνθρωποι. Και τούτο διότι «ουκ άξια τα παθήματα του νυν καιρού στην μέλλουσαν αποκαλυφθήνε δόξα».

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα