15 Οκτ 2017

Έναρξη Κατηχητικών Συντροφιών

   Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ., στην αίθουσα του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου, ο Αγιασμός για την έναρξη των παιδικών και νεανικών κατηχητικών συντροφιών της ενορίας μας, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, της Αντιδημάρχου κ. Δέσποινας Κρανιαδάκη, η οποία εκπροσωπούσε τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό, της Αντιδημάρχου κ. Έφης Βελημβασάκη, και πλήθους γονέων και παιδιών.


   Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ακολούθησαν ομιλίες, από τον Εφημέριο της Ενορίας Πρωτ. Βασίλειο Περουλάκη, ο οποίος έχει τον συντονισμό των κατηχητικών δραστηριοτήτων και από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο. Στη συνέχεια προσφέρθηκε ένα μικρό κέρασμα προς όλους στην αίθουσα του Ιερού Ναού και πραγματοποιήθηκαν οι εγγραφές των παιδιών στις νέες κατηχητικές συντροφιές και δραστηριότητες (όπως χειροτεχνίες, ζωγραφική, σκάκι, κρητικοί και παραδοσιακοί χοροί). 


Περισσότερα για τις ημέρες και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων θα αναρτηθούν
στον ιστοχώρο μας και θα δημοσιευθούν στον τοπικό τύπο. Ακολουθεί η ομιλία του Πρωτ. Βασιλείου Περουλάκη
υπεύθυνου συντονιστή των κατηχητικών δραστηριοτήτων.


  
Σεβασμιώτατε,
Αξιότιμη κ. Αντιδήμαρχε,
Σεβαστοί πατέρες και συμπρεσβύτεροι,
αγαπητοί αδελφοί, και αγαπητά μας παιδιά·

Με τη Χάρη του Θεού, εισήλθαμε από τον προηγούμενο μήνα στο νέο εκκλησιαστικό έτος, και όπως οι γεωργοί καλλιεργούν και σπέρνουν τα χωράφια τους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με την προσδοκία και αναμονή της καρποφορίας, κατ' ανάλογο τρόπο και εμείς οι Χριστιανοί, την περίοδο αυτή, αρχίζουμε την πνευματική καλλιέργεια και σπορά, προσδοκώντας με τη Χάρη του Θεού, την αύξηση στην αρετή και την αγιότητα.
Γι' αυτό η πνευματική ζωή των ενοριτών μας, πάντοτε αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας. Στα πλαίσια αυτής της επιθυμίας μας, έχουν ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα των πνευματικών δραστηριοτήτων της ενορίας μας, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, ξανά μετά από πολλά χρόνια, ανανεωμένες πλέον, οι παιδικές και νεανικές κατηχητικές συντροφιές, εδώ στις αίθουσες του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου.
Στόχος μας είναι, τα παιδιά και οι νέοι μας, να γνωρίσουν το πρόσωπο του Χριστού, που είναι η πηγή της αληθινής Χαράς και της αδιάψευστης ελπίδας· που είναι ο αληθινός φίλος στα εύκολα και τα δύσκολα της ζωής. Οι άνθρωποι συχνά μας διαψεύδουν. Αυτός όμως, ο Θεός, δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Είναι η κεφαλή της Εκκλησίας, «το κεφάλαιο της σωτηρίας μας». Είναι ο Υιός του Θεού που έγινε άνθρωπος. Που προσέφερε τον εαυτό Του θυσία πάνω στο Σταυρό και με την Ανάστασή Του νίκησε το θάνατο, για να συμφιλιωθεί ο άνθρωπος με το Θεό, να επιστρέψει κοντά Του και να υπάρχει πάντα η δυνατότητα, για όσους ελεύθερα το θελήσουν, να γίνονται παιδιά Του και «θεοί κατά Χάριν», Άγιοι.
Έστειλε μάλιστα και το Άγιο Πνεύμα και ίδρυσε την Εκκλησία Του, ώστε να μπορούν για πάντα, όλοι οι άνθρωποι, να βρίσκουν τη σωτηρία τους κοντά Του, όσοι αιώνες κι αν περάσουν.
Η ζωή του Χριστού, επαναλαμβάνεται καθημερινά μέσα στην Εκκλησία. Σε κάθε Ιερά Ακολουθία, σε κάθε Μυστήριο, αλλά κυρίως στη Θεία Λειτουργία, το Μυστήριο των Μυστηρίων. Ξεκινώντας από τη Γέννησή Του, οι πιστοί ζουν τη σταυρική θυσία και την Ανάστασή Του, ενώ προγεύονται την Ουράνια Βασιλεία Του με την Θεία Κοινωνία. Αυτές τις βασικές αλήθειες είναι ανάγκη να γνωρίζει ο Χριστιανός από τη μικρή του ηλικία, τότε που αρχίζει δειλά – δειλά να βάζει τις βάσεις για όλη τη ζωή του. Εξάλλου το ιερό Ευαγγέλιο λέγει: «Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος».
Μη λησμονούμε όμως, ότι τα παιδιά μας ανδρώνονται και αυξάνουν πνευματικά ανάμεσα σε «ακάνθας και τριβόλους», μέσα σε ζιζάνια πνευματικά. Μπορεί αυτά να μην διακρίνονται εκ πρώτης όψεως, απειλούν ωστόσο να αποπνίξουν το Λόγο του Θεού, που οι καλοί γεωργοί, κληρικοί και λαϊκοί κατηχητές, σπέρνουν αθόρυβα στα εύφορα χωράφια των νεανικών υπάρξεων.
Επομένως, έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο· το γνωρίζαμε εκ των προτέρων. Καταλαβαίνουμε το βάρος που επωμιζόμαστε. Πρόκειται για μια διακονία κοπιαστική, αλλά όμορφη. Ξέρουμε ότι δεν θα αποζημιωθούμε άμεσα ως «κοπιώντες γεωργοί». Αν όμως κοπιάσουμε διακριτικά και με ανυπόκριτη αγάπη, οι καρποί που θα φέρουν οι σημερινοί «βλαστοί του Ευαγγελίου», σίγουρα θα είναι γλυκείς και ωραίοι.
Θα αγωνιστούμε στο πλάι των παιδιών μας, ελπίζοντας «εν υπομονή», ότι θα καρποφορήσει πλούσια ο σπόρος που θα πέσει στην ψυχή τους, ώστε να καταστούν το «άλας της γης», που θα νοστιμίσει έναν κόσμο άνοστο, στερημένο από τη «νοστιμιά» που η Χάρη του Θεού προσφέρει στον άνθρωπο.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό, ως υπεύθυνος των παιδικών και νεανικών κατηχητικών δραστηριοτήτων και εκ μέρους των συνεφημερίων μου, αλλά και όλης της ενορίας, να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, πρώτα εσάς Σεβασμιώτατε, που μας αγιάσατε και τιμήσατε με την παρουσία σας την έναρξη των φετινών κατηχητικών μας συντροφιών· αλλά  όλους εσάς τους γονείς και τα παιδιά, αλλά κυρίως εκείνους που συγκροτούν την κατηχητική ομάδα της ενορίας μας, οι οποίοι πραγματικά υπερέβαλαν εαυτόν εδώ και 2 μήνες, για να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα και να είμαστε έτοιμοι για να σπείρουμε στις εύφορες ψυχές των παιδιών μας τον λόγο του Θεού, και να τους ευχηθώ δύναμη από Θεού, πλούσιο φωτισμό, πνεύμα υπομονής, πρωτίστως όμως καρδιά διάπλατα ανοικτή που θα ανακουφίζει και θα αναπαύει τους λογισμούς και θα θέτει σε εγρήγορση τις συνειδήσεις των παιδιών μας.
Ζητάμε γι’ αυτό τις προσευχές όλων σας, ιδιαιτέρως όμως τις δικές Σας προσευχές Σεβασμιώτατε, προς στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον Φυτουργό των Αγαθών, για τα «νεόφυτα» εκείνα που θα βλαστήσουν και που θα αυξάνουν πνευματικά σ’ αυτό εδώ το ιερό Του γεώργιο· τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα