24 Μαΐ 2018

Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου

Με λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου της ενορίας μας, παρουσία  των αρχών και εκατοντάδων πιστών. Το Σάββατο 19 Μαΐου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού που ετελέσθη στον βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην τοποθεσία “Όρμος”, από τον οποίο έλαβε την σημερινή της ονομασία η πόλις του Αγίου Νικολάου, κατά την διάρκεια της οποίας ετίθεντο προς προσκύνηση τμήμα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου. Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους ευσεβείς πιστούς, επισημαίνοντας πως δεν είναι τυχαία η ημέρα που τελείται Εσπερινός στον συγκεκριμένο Ιερό Ναό, αφού την 20ή Μαΐου εορτάζουμε την μετακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας και με αφορμή της εορτής του πολιούχου της πόλης μας ορίστηκαν και τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου, αφού το ένα κλίτος του ως άνω Ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.











































 Μετά το πέρας του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, και των Ιερών Λειψάνων των ενδόξων Μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου, των Σαββαιτών Οσιομαρτύρων και του Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως Πατριάρχου Κων/πόλεως του Κρητός, με τα οποία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, συνοδεία Αγήματος από την 11η Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σητείας και της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου. Η πομπή ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και μέσω της παραλιακής οδού Αμμουδίου κατέληξε, μετά από μία ώρα περίπου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου. Εν συνεχεία, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε την Ακολουθία της Καταθέσεως των Ιερών Λειψάνων.












Την Κυριακή 20 Μαΐου το πρωί, μετά την Ακολουθία του Όρθρου πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων πέριξ του ναού και ακολούθως τελέσθηκε η Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Εκτός από τον κεντρικό κλίτος επ’ ονόματι του Αγίου Αντωνίου, εγκαινιάσθηκαν επίσης τα υπόλοιπα δύο κλίτη του ναού, επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου και του Ταξιάρχου Μιχαήλ Αρχαγγέλου και τα δύο παρεκκλήσια στον γυναικωνίτη επ’ ονόματι της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.






































































































Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, στην ομιλία του προς τους ευσεβείς πιστούς, αναφέρθηκε στην σημασία του ορθόδοξου ναού στη ζωή των πιστών και ευχαρίστησε αρμοδίως όλους όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία για την τέλεση των Εγκαινίων, καθώς και  όσους βοήθησαν στην ανέγερση του περικαλλούς αυτού ναού, από τους δωρητές και τους ευεργέτες μέχρι τους επώνυμους και ανώνυμους εθελοντές.





Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε Δοξολογία για τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης και της Επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην οποία συγχοροστάτησαν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, με τον κλήρο της πόλεως παρουσία των εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.  Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τη φιλόλογο καθηγήτρια και  Διευθύντρια του Γ.Ε.Λ. Νεάπολης κ. Μαρία Κωστάκη.





Στις Ακολουθίες παρέστησαν ο  Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτριος Πλευράκης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Περιφερερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικόλαου κ. Αντώνης Ζερβός, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μαν. Θραψανιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και λοιπών τοπικών φορέων και οργανώσεων.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα