12 Φεβ 2014

Οι εργασίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου


Θέλομε να ενημερώσομε τους αγαπητούς μας ενορίτες και όλους τους ευλαβείς χριστιανούς που μας συμπαραστέκονται οικονομικά και ηθικά, για τις  εργασίες που γίνονται στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου.
            Μετά τα θυρανοίξια σταματήσαμε τις εργασίες στο ναό του Αγίου Αντωνίου, για να εξοφλήσομε τα χρέη που είχαμε, αλλά  και για ένα άλλο βασικό λόγο: Για να μην επιβαρύνουμε περισσότερο, αυτό  τον καιρό της οικονομικής κρίσεως τους χριστιανούς μας, αναλογιζόμενοι ότι όλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
            Δοξάζομε το Θεό κι ευχαριστούμε από τα βάθη της  ψυχής μας τους ανθρώπους που μας βοήθησαν κι έφτασε σ’ αυτό το θαυμαστό σημείο αποπεράτωσης ο ναός. Εξοφλήσαμε τα χρέη που είχαμε και δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στα κεραμίδια. Είχαμε αγοράσει πολλά κεραμίδια, τα οποία βρίσκονται δίπλα από την εκκλησία και παραγγείλαμε και τα υπόλοιπα.  Τα μισά απ’ αυτά μάς φέρανε αυτό τον καιρό.  Τα πληρώσαμε,  αλλά απομένει να κατασκευαστεί η τελευταία παρτίδα από το εργοστάσιο, για να τοποθετηθούν όλα μαζί.
            Το εργοστάσιο βρίσκεται στα Γιαννιτσά, αλλά το χειμώνα δεν λειτουργεί, επειδή λόγω των καιρικών συνθηκών- ιδιαίτερα σ’ αυτή την περιοχή- δεν μπορούν να στεγνώσουν τα κεραμίδια. Τα κεραμίδια είναι σμαλτοποιημένα, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο ανθεκτικά, αλλά είναι δυσκολότερα στην κατασκευή τους. Εξάλλου πρέπει να τοποθετηθούν καλοκαίρι, για να στεγνώσει ο ναός, να ελεγχθούν τυχόν υγρασίες που τώρα δεν φαίνονται και να γίνει πάλι μια σχετική μόνωση. 
            Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου και τις υποδείξεις του, προχωρούμε αυτό τον καιρό σε διαρρύθμιση του ισογείου ναού. Ο ισόγειος ναός είχε κατασκευασθεί για να λειτουργήσει προσωρινά ως ναός,  με βοηθητικούς χώρους, μέχρι να τελειώσει ο πάνω ναός. Ένα μεγάλο μέρος του ναού, χρησιμοποιήθηκε ως λατρευτικός χώρος κι ένα μικρότερο τμήμα διαμορφώθηκε σε αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων, μνημοσύνων κ.λ.π. Προέκυψε η νέα μεγάλη αίθουσα την οποία δεν είχαμε υπολογίσει κι έτσι εξυπηρετήσαμε όλα αυτά τα χρόνια τους ενορίτες μας, αλλά και όλους τους ανθρώπους της πόλης μας, στην τέλεση μνημοσύνων στα αγαπημένα τους πρόσωπα, στη δυνατότητα δηλ. να προσφέρουν μια «μακαρία» στη μνήμη τους.
            Τώρα που ο πάνω ναός τελείωσε και λειτουργεί, σκεφτήκαμε οι ιερείς με το Σεβασμιώτατο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο,   να προβούμε σε μια νέα διαρρύθμιση του ισογείου ναού και της παρακείμενης αίθουσας, με μοναδικό σκοπό, την εξυπηρέτηση του λαού μας.
            Επεκτείναμε την αίθουσα προς το ναό και τη διπλασιάσαμε, ευπρεπίσαμε το ναό και τον διαμορφώσαμε σε άριστο λειτουργικό χώρο του πάνω ναού, ενώ δημιουργήσαμε  μεγαλύτερη αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, προς εξυπηρέτηση  των συμπολιτών μας, πάντα βέβαια στα όρια της ευπρέπειας και της ιερότητας του χώρου. Παράλληλα θα διαμορφώσομε τη μεγάλη αίθουσα σε αίθουσα ομιλιών και πολλαπλών κοινωνικών εκδηλώσεων.
            Για τον εξοπλισμό της νέας αίθουσας, παραγγείλαμε 30  τραπέζια  στον επιπλοποιό κ. Μανώλη Κουκουράκη, ο οποίος δέχτηκε  με μεγάλες ευκολίες πληρωμής να μας εξυπηρετήσει. Παράλληλα θα χρειαστούν νέες καρέκλες. Σκεφτήκαμε όμως για να μην πάρομε τις ίδιες καρέκλες, να κατεβάσομε καρέκλες από τον πάνω ναό και να μας κατασκευάσει ο κ. Κουκουράκης ξυλόγλυπτα καθίσματα για το ναό, όπως απαιτεί η ιεροπρέπεια και η εκκλησιαστική παράδοση.
Παραγγείλαμε 200 καθίσματα για τον πάνω ναό τα οποία θα κατασκευάσει  ο κ. Κουκουράκης και θα τα πληρώσομε σιγά- σιγά. Τον ευχαριστούμε και πάλι γι’ αυτή την σημαντική διευκόλυνση που κάνει στην εκκλησία και ευχόμαστε να έχει την ευλογία του Αγίου Αντωνίου.
Πάντα με φόβο  Θεού και με το χέρι στην καρδιά συναισθανόμενοι τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, παρακαλούμε τους ευσεβείς χριστιανούς που έχουν τη δυνατότητα,  να μας βοηθήσουν. Δεν επιδιώκομε αυτή την ώρα κανένα εξοπλισμό του ναού, πολυελαίους κ.λ.π. Απλώς καλύπτομε τα απαραιτήτως αναγκαία για το λειτουργικό έργο της ενορίας.
Θέλομε επ’ ευκαιρία να ενημερώσομε ορισμένους καλοπροαίρετους αδελφούς μας, που εύκολα σκανδαλίζονται, ότι ο ναός του Αγίου Αντωνίου δεν έχει την πολυτέλεια  και τη «χλιδή» που μας καταλογίζουν.
Τα μάρμαρα που τόσο «εντυπωσιάζουν» δεν ξεπερνούν όλα μαζί τις 50.000. Ευρώ. Ήταν μια μοναδική προσφορά μιας εταιρείας μαρμάρων από την Κοζάνη, που θέλει να συνδεθεί με εργασίες μαρμάρων στην Κρήτη.
Τα ξυλόγλυπτα έπιπλα του ναού, είναι όλα παλιά. Το παγκάρι, τα στασίδια, το δεσποτικό, τα αναλόγια είναι από τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Ειρήνης.  Τα βάψαμε στο εργαστήριο του Κουκουράκη και έγιναν τόσο ωραία. Οι μικροί πολυέλαιοι που τοποθετήθηκαν είναι όλοι από την κάτω εκκλησία. Κανένα καινούργιο δεν αγοράσαμε.
Το τέμπλο που είναι τόσο απλό και ωραίο κοστίσει 20.000. Ευρώ και είναι δωρεά του κ. Μιχάλη Παπαμιτσάκη.  Οι εικόνες δεν είναι αγιογραφία. Είναι μεταξοτυπία και κοστίζουν από 50 έως 90 ευρώ η καθεμιά. Τα καλύμματα των Αγίων Τραπεζών είναι κεντήματα  της μακαριστής Νίτσας Διακάκη,  εντελώς δωρεάν, κεντημένα με πολλή ευπρέπεια  και αγάπη. Και ό,τι άλλο υπάρχει στο  ναό, είναι δωρεά  ευλαβών χριστιανών.
Δεν έχομε παράπονο εναντίον κανενός, μόνο ευχαριστίες ανεβαίνουν στα χείλη μας και στην καρδιά μας. Θέλομε όμως να επισημάνομε, ότι ο ναός του Αγίου Αντωνίου, δέχτηκε τους πειρασμούς του Αγίου Αντωνίου, αλλά και τις ευλογίες του Αγίου Αντωνίου. Για μας είναι έργο της αγάπης των ανθρώπων και της χάρης του Αγίου Αντωνίου. Αυτή τη χάρη του Αγίου Αντωνίου ευχόμαστε να έχουν όλοι οι χριστιανοί, όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας και της περιοχής μας και όλοι οι ευεργέτες και δωρητές,  όπου κι αν βρίσκονται.

                             Οι Εφημέριοι
                     Πρωτ. Γεώργιος Ατσαλάκης
                     Πρωτ. Κωνσταντίνος Κωστάκης
                     Πρωτ. Βασίλειος Περουλάκης


ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα