26 Ιουν 2015

Ομιλία για τους τυφλούς που ανέβλεψαν και ότι έργα μετάνοιας απαιτεί η αληθινή πίστη

κ. Μιχαήλ Τσακιράκη
Θεολόγου - Εκπαιδευτικού

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός με το σώμα Του που παρέλαβε για μας θεράπευσε πολλούς τυφλούς και στο σώμα και στην ψυχή. Κι αν αναλογιστούμε την κατά διάνοια ανάβλεψη –τη μετάθεση από την απιστία στην πίστη κι από άγνοια σε επίγνωση Θεού- είναι αριθμημένοι μόνο από Αυτόν που μετρά και τις τρίχες της κεφαλής μας… κι αν σκεφτόμαστε την ανάβλεψη των σωματικών οφθαλμών και πάλι πολλοί θεραπεύτηκαν από το Χριστό μας άλλοι μόνο με λόγο κι άλλοι μόνο με το άγγιγμα. Κάποιοι κιόλας μόνο με το άγγιγμα στα γόνατα ικετεύοντας κι άλλοι με φτύσιμο και χρίσμα πηλού! Τι θαύματα επιτελούσε! Χωλοί και τυφλοί και κωφοί και κουλοί και άλλοι πολλοί όλοι θεραπεύτηκαν κοντά Του πέφτοντας στα πόδια Του. Και τι δοξολογία ανέπεμπαν κι οι θεατές όλων αυτών!
Έξι λοιπόν τυφλοί αναφέρονται στα ευαγγέλια και βέβαια αφώτιστος ουδείς κοντά Του! Τι λέει ο Ησαΐας; Εκπρόσωπος Χριστού προφήτεψε κι είπε: απεστάλη από τον Πατέρα και το Πνεύμα Του για να κηρύξει άφεση στους αιχμαλώτους και ανάβλεψη στους τυφλούς! Πώς ανάβλεψη στους τυφλούς; Ο Κύριός μας δεν ήρθε εδώ να ανοίξει οφθαλμούς σωματικούς αλλά πρώτιστα ψυχικούς που αποκτούν ανάβλεψη από το ευαγγελικό κήρυγμα. Τι είπε ο Ησαΐας λοιπόν; Ότι ο Κύριός μας ήρθε για να κηρύξει στους τυφλούς ανάβλεψη. Αλλά για να το καταλάβουμε καλύτερα ας επανέλθουμε: τι έλεγε ο ίδιος να επεξεργάζεστε όχι το φαγητό που χάνεται αλλά αυτό που μένει στην αιώνια ζωή. Κι αν ασχολούμαστε με τα ψυχωφελή θα μας προσθέσει και τα σωματικά που χρειαζόμαστε. Μήπως τα κάνουμε ανάποδα και μας έρχονται όλα ανάποδα; Ζητείτε πρώτα τη βασιλεία του Θεού κι όλα αυτά θα προστεθούν σε σας.
Αυτό ισχύει και για τα μάτια μας. Έκλινε από άμετρη φιλανθρωπία από τον ουρανό και κατέβηκε στη γη ώστε με το ευαγγελικό κήρυγμα μας άνοιξε τα μάτια της ψυχής μας και μας χάρισε ανάβλεψη νοητική και μας πρόσθεσε ίαση οφθαλμών που δε βλέπουν αισθητά. Υπάρχει λοιπόν πολλή αντιστοιχία ανάμεσα σε δυο αναβλέψεις που είδαμε πιο πάνω: άλλοι είδαν αμέσως κι άλλοι βαθμιαία κι  άλλοι πίστεψαν αμέσως κι άλλοι βαθμιαίως. Άλλοι στο σώμα τυφλοί πέτυχαν ίαση μόνο με λόγο κι άλλοι και με πράξη και έργο με τα δεσποτικά Του χέρια που έφτιαξαν τον πηλό για μάτια που δεν είχε ο εκ γενετής λχ τυφλός κι ανάλογα και με την πίστη άλλοι ιάθηκαν ψυχικά από την απιστία στην πίστη αμέσως με λόγο κι άλλοι χρειάστηκαν και έργα και θαύματα κι όχι μόνο εξ ακοής!
Σήμερα οι τυφλοί πίστεψαν εξ ακοής ασφαλέστατα και είναι πολύ καλύτεροι από πολλούς χριστιανούς που βλέπουν κι όμως κάνουν σαν τους τυφλούς και δε βλέπουν. Τι έκαναν σήμερα οι δυο τυφλοί; Εξ ακοής έτρεξαν να ζητήσουν έλεος κραυγάζοντας μάλιστα γιατί πίστευαν. Πίστευαν και γιατί όπως περνούσε από κει ο Χριστός και μόνο με λόγο έκανε μαθητή το Ματθαίο που μας τα ευαγγελίζεται στο ευαγγέλιό του όλα αυτά και τον μεταμόρφωσε κυριολεκτικά από τη μια στιγμή στην άλλη αφού ήταν κι ο ίδιος έτοιμος γι’  αυτό ανάλογα και τώρα εξήλθε από τον ουράνιο θρόνο Του για μας –και συ Καπερναούμ έως ουρανού υψωθείσα!- παίρνοντας σώμα σα το δικό μας κι εξέλεξε μαθητές Του και θεράπευσε το προπατορικό αμάρτημά μας, της φύσεώς μας την τάση για αμαρτία κι ακαθαρσία! Τελώνη σε απόστολο μεταμόρφωσε κι ίασε αιμορροούσα περνώντας και ανάστησε νεκρή κόρη του Ιαείρου ως νικητής και του θανάτου κι επανήλθε από όπου εξήλθε!
Επανερχόμενος κι ερχόμενος πέρασε κι εθεράπευσε τα μάτια των τυφλών σήμερα κι άνοιξε το νου των μαθητών να κατανοούν τις Γραφές μετά που κατέβηκε στον Άδη κι αφού αναστήθηκε με το θάνατό Του και την Ανάστασή Του καταργώντας τη δύναμη του θανάτου που λέμε και στην εξόδιο ακολουθία. Κι αυτοί κήρυξαν παντού το λόγο Του όπως κι οι τυφλοί σήμερα βγήκαν και κήρυξαν παντού το θαύμα που τους έκανε ως έργο θείας οικονομίας! Δυο φορές λέει περνώντας από κει –παράγων εκείθεν- εξήλθε δηλαδή κι επέτρεψε όπως κι ο ιερέας από το θείο βήμα κατέρχεται έως την άκρη του ναού κι επανέρχεται κι αποκαθίσταται εκεί όπου εξήλθε. Επανερχόμενος κι ο Ιησούς δυο τυφλοί Τον είδαν με την ψυχή τους –Ιουδαίοι δηλαδή κι οι άλλοι λαοί όλοι- κι έκραζαν δηλώνοντας την πίστη τους σ’  Αυτόν που προφητεύτηκε ότι θα έρθει να μας σώσει.
Παιδαγωγικά ο Χριστός τους προσπερνά δείχνοντας την πίστη τους ή και δοκιμάζοντάς τους ακόμα παραπέρα κι έπειτα τους ρωτά αν πιστεύουν ότι μπορεί να τους θεραπεύσει! Και στην θετική τους απάντηση όχι ότι δε γνώριζε ο ετάζων νεφρούς και καρδίας αλλά για να καταστήσει και στους αγνοούντες φανερή την πίστη τους. Και ψαύοντας τα μάτια τους τους είπε να γίνει όπως πιστεύουν κι αμέσως άνοιξαν τα μάτια τους και είδαν και το αισθητό φως που βλέπουμε όλοι ή σχεδόν όλοι αλλά το νοητό όχι όλοι ασφαλώς και δυστυχώς όπως φαίνεται και από τα έργα μας και αντί να δοξάζεται και αντιδοξάζεται ο Θεός με τα καλά μας έργα να βλασφημείται κιόλας! Ούτω λαμψάτω τα έργα υμών έμπροσθεν των ανθρώπων όπως ίδωσι τα καλά έργα και δοξάζωσι τον Θεόν! Τι ευθύνη έχουμε τεράστια! Θεός και άνθρωπος ο Χριστός θεραπεύει σήμερα τους τυφλούς πιστούς Του ως άνθρωπος ψαύει τα μάτια τους κι ως Θεός και δημιουργός του φωτός παρέχει φως στους σκοτεινούς οφθαλμούς τους!
Κι οι τυφλοί αυτοί παρότι διατάχτηκαν να μην το πουν σε κανένα αυστηρότατα δεν κρατήθηκαν και βγήκαν και το κήρυξαν όσο έπαιρναν οι δυνάμεις τους τελείως πια θεραπευμένοι και στην ψυχή. Ας ακολουθούμε το φως που φωτίζει ψυχή και σώμα κι ας περπατάμε ως εν ημέρα ευσχημόνως δοξάζοντάς Τον με αγαθά έργα προεοιμάζοντας κι άλλους κι αποφεύγοντας το σκότος της αμαρτίας και τον προστάτη της διάβολο με πολλή δικαιοσύνη και σωφροσύνη και ειρήνη και συμπάθεια και ανεξικακία και αγάπη και κάθε αρετή μακριά από σκότος κακίας και μνησικακίας και πορνείας και μοιχείας και ασπλαχνίας και αταξίας και αρπαγής και κάθε κακίας που μας αφήνει μόνο τύψεις και θάνατο ψυχικό και σωματικό. Γιατί θα αναστηθούμε όλοι αλλά δε θα αναληφθούμε κι όλοι παρά όσοι πιστοί μετά φόβου Θεού προσερχόμενοι κοντά Του καθαρμένοι από κάθε κακό με τα μυστήρια της εκκλησίας μας και με πολλή ελεημοσύνη και έμπρακτη μετάνοια γιατί κακό ανεπίστρεπτο δε συγχωρείται μόνο θα αναδειχτούν πραγματικοί πιστοί και κληρονόμοι της βασιλείας Του!
Δείξε μου την πίστη σου από τα έργα σου γιατί ο Κύριος έρχεται και τότε πάλι όμως για να αποδώσει κατά τα έργα μας όχι λόγια γιατί ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται τηρώντας τις θείες εντολές αγαπώντας Τον δηλαδή ειλικρινά με υπομονή και στενή και τεθλιμμένη οδό ζωής πετυχαίνοντας τη σωτηρία μας το μόνο λόγο ύπαρξής μας. Εικόνα Θεού είμαστε έστω και πεσμένη πότε πότε και γι’  αυτό ερχόμαστε εδώ να δυναμώσουμε την πίστη μας και με έργα αρμόδια να γίνουμε από ανάξιοι άξιοι με τη χάρη της δωρεάς του Θεού με τα άγια μυστήριά μας που μας παρέδωσε Εκείνος γινόμενοι υιοί και θυγατέρες Του και κληρονόμοι και συγκληρονόμοι της δόξας της βασιλείας Του ης γένοιτο πάντας ημάς επιτυχείν εν Αυτώ τω Χριστώ τω Κυρίω ημών μεθού τω Πατρί δόξα συν τω Αγίω Πνεύματι ες τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα