26 Μαρ 2015

Ιησούς ο Ναζωραίος (Μέρος 3ο)

Του Πρωτ. Γεωργίου Ατσαλάκη
Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου
Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας & Χερρονήσου


                                  Επίσκεψη της Παναγίας στην Ελισάβετ
Μετά τον Ευαγγελισμό η Παναγία πήγε στην Ορεινή, στην πόλη που έμενε η συγγενής της η Ελισάβετ, η γυναίκα του Ιερέα Ζαχαρία, που όπως την πληροφόρησε ο άγγελος, ήταν έγκυος στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Μπήκε λοιπόν στο σπίτι του Ζαχαρία και χαιρέτησε την Ελισάβετ. Μόλις η Ελισάβετ άκουσε το χαιρετισμό της Παναγίας, το βρέφος που ήταν μέσα στην κοιλιά της,  σκίρτησε από χαρά. Η Ελισάβετ τότε πλημμύρισε με το Άγιο Πνεύμα και φώναξε με δυνατή φωνή: «Ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου». «Πώς μού έγινε αυτή η τιμή, να με επισκεφθεί η μητέρα του Κυρίου μου; Μόλις έφτασε στα αυτιά μου η φωνή του χαιρετισμού σου, σκίρτησε το παιδί στα σπλάχνα μου από αγαλλίαση».
Μετά τον Ευαγγελισμό η Παναγία, άρχισε να ζει μια σειρά από θεοφάνειες και θεοσημείες. Μια αλυσίδα από θαυμαστά και παράδοξα γεγονότα, μυστικές φανερώσεις του Θεού, θα είναι από δω και πέρα η ζωή της. Όλα τα βιώνει με ευλάβεια και σιωπή, γιατί γνωρίζει το υπερφυσικό μυστήριο, που τη διάλεξε ο Θεός να υπηρετήσει. Καταλαβαίνει την αντίδραση και τη χαρά της Ελισάβετ και το χαρούμενο σκίρτημα του Προδρόμου, μπροστά στην παρουσία του Χριστού, που κυοφορούσε στα σπλάχνα της.
Η Ελισάβετ κατάλαβε ότι το σκίρτημα του παιδιού, δεν ήταν φυσικό. Ήταν διαφορετικό και χαρούμενο και με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, που επιτελεί ολόκληρο το Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως, καταλαβαίνει ότι η Μαριάμ, η νεαρή παιδούλα της Ναζαρέτ, είναι εκείνη που επέλεξε ο Θεός για να γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου. Με τη βεβαιότητα αυτή, την ονομάζει ευλογημένη και ευλογημένο το παιδί που κυοφορούσε. Ενώ η Παναγία είναι μικρή στην ηλικία και η Ελισάβετ γριά, την ονομάζει «μητέρα του Κυρίου μου».
                                           Ο ύμνος της Παναγίας
Τότε η Παναγία είπε τα παρακάτω θεόπνευστα και προφητικά λόγια:
«Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον  και ηγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω σωτήρι μου. Ότι επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αυτού. Ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί». «Η ψυχή μου δοξάζει τον Κύριο και το πνεύμα μου νιώθει αγαλλίαση, για το Θεό το σωτήρα μου, γιατί έδειξε την ευμένεια του στην ταπεινή του δούλη.  Από τώρα και πέρα θα με μακαρίζουν όλες οι  γενιές των ανθρώπων».
Υμνολογικά τα λόγια της Παναγίας, αλλά και προφητικά. Δοξάζει το Θεό για την ιδιαίτερη χάρη που δείχνει στο πρόσωπο της, ενώ είναι ταπεινή δούλη. Τονίζει ότι η χαρά της είναι ο Θεός και με την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος προβλέπει, ότι θα τη μακαρίζουν σε όλους τους αιώνες, οι γενιές των ανθρώπων. Η Παναγία είναι και παραμένει το μεγαλύτερο θαύμα του Θεού.
                                            Η γέννηση του Προδρόμου
Όταν συμπληρώθηκε ο καιρός να γεννήσει η Ελισάβετ έκανε γιο. Όταν το παιδί έγινε οκτώ ημερών, ήρθαν να του κάμουν περιτομή και ήθελαν να του δώσουν το όνομα Ζαχαρίας, όπως λεγόταν ο πατέρας του. Η μητέρα του όμως επέμενε να ονομαστεί Ιωάννης, αλλά κανείς από τους συγγενείς του δεν είχε το όνομα αυτό.  Τότε ρώτησαν με νοήματα τον πατέρα του παιδιού, τον ιερέα Ζαχαρία, που είχε μείνει άλαλος -επειδή δεν πίστεψε στα λόγια του αγγέλου- τι όνομα να δώσουν. Και ο Ζαχαρίας τους ζήτησε μια πλάκα και έγραψε: «Ιωάννης είναι το όνομα του».  Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και άρχισε να μιλά δοξάζοντας το Θεό. Όλους τους κατέλαβε δέος γι’ αυτό το θαύμα Διαδόθηκε σε όλη την περιοχή της Ορεινής και όλοι σκέφτονταν, τι θα γίνει το παιδί αυτό, έτσι που το προστατεύει  ο Θεός.
Ο Ζαχαρίας τότε, ο πατέρας του παιδιού, πλημμύρισε από Άγιο Πνεύμα και μίλησε προφητικά για το παιδί: «Εσύ παιδί μου θα ονομαστείς προφήτης του Ύψιστου Θεού, γιατί θα προπορευτείς πριν από τον Χριστό, για να ετοιμάσεις το δρόμο του, κάνοντας γνωστή στο λαό τη σωτηρία, με τη συγχώρηση των αμαρτιών τους.  Ο Θεός είναι γεμάτος ευσπλαχνία. Έκαμε να ανατείλει για μας ένα φως από ψηλά, για να φωτίσει αυτούς που ζούνε στο σκοτάδι και κάτω από τη σκιά του θανάτου. Να οδηγήσει τα βήματα μας στο δρόμο της ειρήνης.
Το παιδί μεγάλωνε και το πνεύμα του δυνάμωνε. Ζούσε στις ερημιές, ως την ημέρα που εμφανίστηκε στο λαό, στην περιοχή του Ιορδάνη ποταμού.




ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα