18 Σεπ 2014

Η Αγία Σοφία

Του Πρωτ. Γεωργίου Ατσαλάκη
Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου
Ι. Μητροπόλεως Πέτρας & Χερρονήσου

            Στις 17 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας γιορτάζει, τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της,  της Πίστεως,  της Ελπίδος και της Αγάπης. Η Αγία Σοφία, ήταν από την Ιταλία και έζησε τα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138).
            Ο άνδρας της πέθανε νωρίς κι αυτή αφοσιώθηκε, στην ανατροφή των   παιδιών της.  Ήταν πιστή χριστιανή και είχε μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά της, την φλόγα της χριστιανικής  πίστεως. Τα είχε διδάξει από μικρά, να αγαπούν το Θεό, να δίδουν προτεραιότητα στην πίστη τους και να μην φοβούνται, τις δυνάμεις που πολεμούν την Εκκλησία. Να υπολογίζουν μόνο εκείνες, που βλάπτουν την ψυχή του ανθρώπου και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.
            Τα παιδιά ήταν χαριτωμένα, προικισμένα με πολλή ομορφιά  και με πολλά χαρίσματα. Η στοργή και οι ακατάπαυτες διδαχές της μητέρας τους, τα είχαν κάμει αληθινά αγγελούδια, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή. Ό, τι αγαπούσαν πιο πολύ, ήταν η μητέρα τους και ο Χριστός. Είχαν καταλάβει, ότι οι θεοί της αυτοκρατορίας ήταν ανύπαρκτοι, είδωλα της φαντασίας, χωρίς νόημα και ζωή.
            Το έτος 126 ο αυτοκράτορας Αδριανός, κήρυξε νέο διωγμό, εναντίον των χριστιανών, με σκοπό να υπερασπιστεί την ειδωλολατρία, που αποτελούσε τη μεγαλύτερη δύναμη της αυτοκρατορίας και το σπουδαιότερο  στήριγμα του αυτοκράτορα.  Αυτή την ώρα, η μεγαλύτερη απειλή της πανίσχυρης αυτοκρατορίας, ήταν ο Χριστιανισμός. Το μεγαλύτερο χτύπημα της ειδωλολατρίας. Οι χριστιανοί ήταν οι μόνοι άνθρωποι, που αρνούνταν να θυσιάσουν στους θεούς και να λατρεύουν, ως θεό, τον αυτοκράτορα. Η λατρεία του αυτοκράτορα, ήταν το σημείο ενότητας της αυτοκρατορίας.
            Οι χριστιανοί ήταν νόμιμοι πολίτες. Δεν δημιουργούσαν προβλήματα και ταραχές. Ζούσαν ειρηνικά, με την εργασία τους και απέδιδαν, όλες τις τιμές στο κράτος και στον αυτοκράτορα. Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν δέχονταν, να προσφέρουν θυσίες στα είδωλα, ούτε να αποδίδουν λατρεία στον αυτοκράτορα. Σέβονταν  τους νόμους της πολιτείας, τιμούσαν και αγαπούσαν τον αυτοκράτορα, λάτρευαν όμως μόνο το Θεό. Κάθε άλλη λατρεία, τη θεωρούσαν άρνηση και προδοσία του Χριστού.  
            Γι’ αυτό το λόγο, διώχτηκε τόσο ο χριστιανισμός και υπήρξαν τους τρεις πρώτους αιώνες, τόσα εκατομμύρια μάρτυρες. Υπολογίζονται σε 12 εκατομμύρια, οι μάρτυρες των τριών πρώτων αιώνων.  Το 313 ο Μέγας Κωνσταντίνος, εξέδωσε το ιστορικό  Διάταγμα των Μεδιολάνων, «περί ανεξιθρησκείας», με το οποίο όλοι οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι, να λατρεύουν το θεό τους, επομένως και οι χριστιανοί. Από τότε άρχισαν να χτίζονται εκκλησίες. Έτσι  βγήκε η εκκλησία από τις σπηλιές και τις κατακόμβες,  στους ναούς και τα μοναστήρια.
            Αυτό τον καιρό του διωγμού,  έγινε καταγγελία στις ρωμαϊκές αρχές, ότι η Αγία Σοφία και τα παιδιά της, ήταν χριστιανοί, εχθροί του αυτοκράτορα και «επικίνδυνοι άνθρωποι», για την αυτοκρατορία. Πόσο επικίνδυνη, ήταν μια γυναίκα χήρα με τα τρία της παιδιά, που δεν γνώριζαν μόνο την ειρηνική ζωή και την χριστιανική αγάπη και ανεξικακία, θεμελιώδη γνωρίσματα  για τους χριστιανούς. Η Πίστη ήταν 12 χρονών. Η Ελπίδα 10 και η Αγάπη 9.
            Φυλακίστηκαν στη Ρώμη, η μητέρα και τα τρία παιδιά. Έδωσαν στην μητέρα προθεσμία 3 ημερών, να θυσιάσουν στους θεούς, αλλιώς τους περίμεναν βασανιστήρια. Η μέθοδος του διωγμού ήταν:  Την αρχή κολακείες και υποσχέσεις, για τιμές και δόξες της αυτοκρατορίας. Το κράτος ήθελε να  κερδίσει τους χριστιανούς,  για να έχει πιστούς υπηκόους, αλλά και για ένα άλλο λόγο: Γιατί οι χριστιανοί, άνδρες και γυναίκες, νέοι και νέες, ήταν  χαρισματικά πρόσωπα της κοινωνίας.   
            Η Αγία Σοφία, δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά  να παρηγορεί  τα παιδιά της. Να τους δίνει δύναμη. Να τους μιλεί για την αγιότητα και την αθανασία της ψυχής. Να τους φέρνει παραδείγματα τους μάρτυρες, που είχαν χύσει το αίμα τους, για να μην αρνηθούν το Χριστό.
            Τα παιδιά, ως άγγελοι της Αποκαλύψεως, με δυνατή πίστη και θεϊκό έρωτα, απέρριψαν τις δελεαστικές προτάσεις του αυτοκράτορα και δεν δειλιάσανε, μπροστά στα φοβερά βασανιστήρια. Πρώτα η Πίστη, ύστερα η Ελπίδα και τελευταία η Αγάπη, μαρτύρησαν μπροστά στα μάτια της μητέρας, που το αίμα της καρδιάς της, έσταζε  πιο πολύ, από τα δάκρυα των ματιών της. Ενταφίασε τα παιδιά της και παρακαλούσε το Θεό, να πάρει την ψυχή της.

Την τρίτη ημέρα, παράδωσε την ψυχή της στο Θεό, πάνω στον τάφο των παιδιών της. Τόσο η Ορθόδοξη εκκλησία, όσο και η Ρωμαιοκαθολική, τιμά τη μνήμη των Αγίων,  Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης και της μητέρας τους Σοφίας.  


ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα