10 Απρ 2014

Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου: Η ανάσταση του Λαζάρου

Του κ. Μιχαήλ Τσακιράκη
Θεολόγου - Εκπαιδευτικού


Βασιλείαν ασάλευτον παραλαμβάνοντες έχομεν χάριν γιατί Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο ίδιος και εις τους αιώνας,
(Εβρ.12,28-13,8)

Επειδή οι χριστιανοί θα απολαύσουμε τέτοια άφθαρτα αγαθά αμετάθετα κι ασάλευτα κι επειδή παραλαμβάνουμε ήδη από δω με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος αρραβώνα και προοίμια της Βασιλείας αυτής πρέπει να μη λυπούμαστε και να μη αδημονούμε αλλά μόνο να ευχαριστούμε το Θεό που μας χάρισε στην παρούσα ζωή τα αγαθά αυτά και θα μας χαρίσει μεγαλύτερα στη μέλλουσα. Μέσω της ευχαριστίας αυτής λατρεύουμε ευάρεστα το Θεό γιατί τότε οι χριστιανοί είμαστε ευάρεστοι κι ευχάριστοι σ’ Αυτόν και ανάλογα Τον λατρεύουμε γιατί γνωρίζουμε ποιον Κύριο έχουμε και ευεργέτη μας. Διαφορετικά και αν δεν Τον ευχαριστούμε και στις δυσκολίες και στις ευεργεσίες και στην άνεση κι στη θλίψη και στις ευτυχίες και στις δυστυχίες που λαμβάνουμε τότε ούτε και Τον λατρεύουμε ευάρεστα γιατί είναι σα το δούλο που δεν δουλεύει τον Κύριό του ευάρεστα γιατί Τον γογγύζει…κι όποιος γογγύζει δεν ξέρει πώς να δουλεύει τον Κύριό του –όπως δηλαδή έκαναν οι πρόγονοί τους Εβραίοι μερικές φορές και γι’ αυτό οι χριστιανοί πρέπει να ευχαριστούν διαρκώς(Κολ.3,15/ευχάριστοι γίνεστε κι όχι αχάριστοι σε Θεό και ανθρώπους και τότε στέφανο θα λάβουμε μαρτυρίου για την ευχαριστία μας αυτή όταν δηλαδή σε ευπραγίες και πολύ περισσότερο σε δυσπραγίες και αρχή και τέλος και πάντα ευχαριστούμε) και σε όλα(λατρεία είναι Ρωμ.1,9: πίστη και ελπίδα σωτηρίας και αποδίδεται μόνο στο Θεό –Αυτώ μόνον λατρεύσεις…ως ανώτατο πάντων και αίτιο του είναι και του εύ είναι και λατρεία είναι όπως κι η ευσέβεια θεωρητική και πρακτική με πίστη και έργα αγγέλων και ανθρώπων υπακοή ψυχοσωματική και τιμή έμπρακτη) και μάλιστα με αιδώ και ευλάβεια δηλαδή με το σώμα συνεσταλμένο στους ανθρώπους και με ευλάβεια στο Θεό κι όχι σκληρά κι αδιάντροπα φερόμενοι.

Τι είναι ο Θεός; Πυρ καταναλίσκον! Της ΠΔ φοβερά αλλά της ΚΔ δεν έχουν κάτι τέτοιο φοβερό αλλά για να μη καταφρονούμε την πραότητα και ημερότητα που μεταχειρίστηκε στην ΚΔ ο Κύριος ας προσέχουμε γιατί όταν είμαστε σε θλίψεις απελπισμένοι ότι δεν έχουμε ελπίδα άνεσης και βοήθειας τότε κινδυνεύομε να γίνουμε αδιάντροποι. Κι η λατρεία μας επομένως έτσι ας γίνεται γιατί ο Θεός μας που είναι φωτιά καίει και κατακαίει πρέπει να μας έχει ευλαβείς ενώπιόν Του κι όχι καταφρονητές της μεγαλειότητάς Του και αδιάφορους. Τι παρηγοριά για τους χριστιανούς! Έχουμε τέτοιο Θεό που μπορεί να κατακάψει τους εχθρούς μας και να τους αφανίσει κι αυτό ας μας κάνει να μη μικροψυχούμε και να μη λυπούμαστε –ας μιμηθούμε τη Μαρία αναφωνεί κι ο Μ.Βασίλειος! πυρ ο Θεός δύναμις και ενέργεια και φωτισμός και καθαρτήριο και ευεργετικό…

Φιλαδελφία ας παραμείνει και φιλοξενία μη ξεχνάτε: δεν λέει αποκτήστε γιατί τις διέθεταν τις αρετές αυτές αλλά κινδύνευαν με τους πειρασμούς και τις συνεχείς θλίψεις να τις αμελήσουν: αμετακίνητοι και στέρεοι και στα δυο αυτά μείνετε κι ας σας άρπαξαν τα υπάρχοντά σας οι φτωχοί πάντα υπάρχουν και μη γίνετε αφιλάδελφοι και μισόξενοι. Σας θυμίζω ότι έτσι δόθηκε αφορμή στον Αβραάμ και δέχτηκε την Αγία Τριάδα και τη φιλοξένησε στην τράπεζά του αλλά και στον Λωτ το είδαμε πάλι και να σώζεται από το πυρ των Σοδόμων. Κι ας μη γνώριζαν ό, τι ήταν κι ας νόμιζαν ότι ήταν μόνο άνθρωποι απλοί(Ρωμ.16,23/ με λόγια και προσευχές ωφελούνται οι μαθητές από το δάσκαλό τους). Και τους φυλακισμένους να θυμάστε γιατί κι εσείς είσαστε φυλακισμένοι και πάσχετε και επομένως και να θέλετε δεν μπορείτε να λησμονήσετε. Και τους κακοπαθούντες με φυλακή και πείνα και άλλες θλίψεις πάλι να θυμόσαστε γιατί κι εσείς έχετε σώμα ομοιοπαθές με το δικό τους που κακοπαθεί και θλίβεται από συμπάθεια και φόβο μήπως από θ.παραχώρηση περάσουμε κι εμείς τα ίδια για την ασπλαχνία μας απέναντί τους!

Τίμιος ο γάμος και η κοίτη αμίαντος: πόσο φροντίζει ο απόστολος για τη σωφροσύνη των εγγάμων και την καθαρότητα του σώματός τους κι άρα τίμιος σε όλους τους εγγάμους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους τρόπους και καιρούς και στις θλίψεις και στις δυστυχίες και στην άνεση και την ευτυχία και πάντα και όταν τελείται το μυστήριο του γάμου αλλά και έπειτα μέσα στο γάμο όπου η παιδοποιία αποτελεί βασικό σκοπό τους και εικόνα πνευματικής ενώσεως με το Χριστό και αυξήσεως και προκοπής λέει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εδώ σχολιάζοντας τη φράση του αποστόλου! Κι ακολουθεί η αρνητική εικόνα της πορνείας και μοιχείας που ο Κύριος θα την κρίνει είτε με παντρεμένους άλλους είτε με ανύπαντρους συμβεί δυστυχώς γιατί έτσι οδηγούνται στην κόλαση ενώ όλα αυτά θα τα προλάβαιναν εάν παντρεύονταν όπως αναφέρθηκε πιο πάνω και ο γάμος τίμιος και η κοίτη αμίαντος…

Αφιλάργυρος ο τρόπος πάλι δηλαδή να έχετε χρήματα αλλά όχι και να είσαστε δούλοι τους παρά να τα μεταχειρίζεστε με ελεύθερη γνώμη και όχι με προσπάθεια σα να μην τα έχετε κι ας αρκείστε αυτάρκεις αλλιώς κινδυνεύετε να γίνετε φιλόπλουτοι και φιλάργυροι κι ας μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μας είπε ο Κύριος ότι δε θα μας εγκαταλείψει κι ούτε θα μας αφήσει αβοήθητους και γι’ αυτό ας μη δειλιάζετε ούτε και να φοβάστε. Κι αυτό εννοείται ότι ισχύει και για τις ψυχικές μας ανάγκες. Τι πρέπει να λέμε επομένως στις θλίψεις οι χριστιανοί; Ο Κύριος όλου του κόσμου είναι βοηθός μου και γιατί να φοβηθώ στα δεινά που μου φέρνουν οι άνθρωποι έστω και με τη φτώχια και ένδεια που μας δίνουν; Έχετε πάλι και το παράδειγμά των διδασκάλων σας με έργα και θεάρεστη πολιτεία κι οφείλετε οι χριστιανοί να εξετάσετε ακριβέστερα σαν το ζωγράφο το πρωτότυπο κι ας τους μιμηθείτε στην πίστη τους από την οποία γεννάται και η καθαρή ζωή –αν δεν πίστευαν στη μέλλουσα ζωή και στα αγαθά της αλλά δίσταζαν τέτοια ζωή δε θα έκαναν ενάρετη και ακατηγόρητη. Μιμηθείτε την πίστη τους και μιμηθείτε και το βίο τους(Θεσ.1,5,12/νύχτα μέρα να φροντίζουν για το συνάνθρωπό τους και μάλιστα για τις πνευματικές τους ανάγκες και την αιωνιότητα!).


Ο Χριστός μην πλανάστε ο ίδιος είναι πάντα και πάντα βοηθός μας!

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα