2 Απρ 2014

Η ομιλία του Ιατρού Αντωνίου Καφάτου την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών

Του Πρωτ. Γεωργίου Ατσαλάκη
Γεν. Αρχ. Επιτρόπου Ι. Μητροπόλεως
Πέτρας & Χερρονήσου

            Την Κυριακή το απόγευμα 30 Μαρτίου, μίλησε στην αίθουσα ομιλιών, του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου της πόλεως μας, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, ο Καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνιος Καφάτος.  Δεν κρίνω  σκόπιμο αυτή την ώρα -κι ούτε είμαι το κατάλληλο πρόσωπο – να μιλήσω για τις σπουδές και τις ιατρικές γνώσεις του κ. Καφάτου. Θέλω μόνο σαν απλός ιερέας, που ήρθε στον ναό μου και στην πόλη μου, να εκφράσω τη γνώμη και την αγάπη των  ανθρώπων, που ήρθαν να τον ακούσουν.
            Παρακολουθώ από χρόνια τις επιστημονικές ανακοινώσεις που κάνει, σε θέματα υγιεινής διατροφής και που είναι αποτέλεσμα ερευνών και συνεργασίας με πολλούς κοινωνικούς παράγοντες και με διεθνή πανεπιστήμια. Αν θα ήθελε κανείς,  με δυο λόγια, να εκφράσει την κεντρική ιδέα,  από το φιλόδοξο και τόσο ανθρωπιστικό έργο του ιατρού Καφάτου, θα μπορούσε να το διατυπώσει σε λίγα λόγια:  Η σωστή και φυσιολογική διατροφή, είναι ο κύριος παράγων της υγείας του ανθρώπου. Η κακή και υπερβολική διατροφή, είναι η βασική πηγή των περισσότερων ασθενειών.
            Αν λάβομε μάλιστα υπόψη μας, ότι το άγχος του σημερινού ανθρώπου είναι η παχυσαρκία, ως αιτία πολλών ασθενειών και ότι κάθε μέρα και πιο πολύ, αποδεικνύεται η εξάρτηση της υγείας του ανθρώπου από τη διατροφή του, καταλαβαίνομε πόσο σπουδαίο είναι το έργο του εν λόγω καθηγητή. Αυτό φαίνεται βέβαια καθαρά, από την προθυμία και την λαχτάρα που έχουν οι άνθρωποι, για να  τον ακούσουν, όπου κι αν μιλάει, αλλά κι από την ικανοποίηση που νιώθουν για τα θέματα που αναπτύσσει και αφορούν όχι μόνο την υγεία,  αλλά και την ίδια τη ζωή του ανθρώπου.
            Όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν και άκουσαν την ομιλία, έμειναν ευχαριστημένοι. Όλοι είχαν ένα καλό λόγο για να πουν. Όλοι έφυγαν προβληματισμένοι για τη δίαιτα τους κι όλοι πήραν ενδόμυχα την απόφαση να κάμουν  μια προσπάθεια για τη ζωή τους και για την καλύτερη ζωή των παιδιών τους. Του απευθύνομε ένα απέραντο ευχαριστώ και μια ολόθερμη προσευχή:  Να του χαρίζει υγεία ο Θεός, να βοηθάει και να ενημερώνει τους ανθρώπους.
            Θα ήθελα όμως, ως ιερέας -που φυσικά θέλω κι εγώ να νιώθω σαν άνθρωπος- να πω δυο λόγια για τον καθηγητή Αντώνιο Καφάτο, όπως τον έχω δει και τον έχω ακούσει αρκετά χρόνια,  αλλά και όπως τον έχω καταλάβει από τα απλά φυλλάδια που διανέμει, για ενημέρωση των απλών ανθρώπων.
            Ο Αντώνιος Καφάτος, είναι ένα φαινόμενο ιατρού και ανθρώπου. Αγαπώ τους γιατρούς όλους. Όλος ο κόσμος τους αγαπά κι όλος ο κόσμος τους έχει ανάγκη. Όλου του κόσμου η αγωνία, στην σημερινή ιλιγγιώδη εξάπλωση των ασθενειών, είναι να βρει  ένα καλό γιατρό. Παρότι έχουν όλοι μεγάλα οικονομικά προβλήματα, προτιμούν να στερηθούν και το ψωμί των παιδιών τους, προκειμένου να βρουν ένα καλό γιατρό κι ας πληρώσουν κι από το υστέρημα τους ακόμη, αρκεί να βρουν την υγεία τους.
            Όλοι οι άνθρωποι  ανεξαιρέτως, πλούσιοι και φτωχοί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, σ’ όποιο κοινωνικό σκαλοπάτι κι αν βρίσκονται,  καταλαβαίνουν κι ας μην το ομολογούν, ότι ο γιατρός είναι ένα όργανο  του Θεού στη ζωή τους. Γιατροί έχουν θεραπεύσει ασθένειες ακόμη και θανατηφόρες κι έχουν σώσει ανθρώπους από βέβαιο θάνατο. Όλοι όμως οι άρρωστοι, θέλουν το γιατρό να είναι καλός επιστήμονας και προπάντων ευσυνείδητος άνθρωπος. Πρώτα βέβαια τον θέλουν γιατρό. Τον θέλουν όμως και καλό άνθρωπο, με ανθρώπινο πρόσωπο, με συμπόνια και κατανόηση. Οι άρρωστοι που συναντούν στο πρόσωπο του γιατρού την επιστήμη και την ανθρωπιά, χαίρονται και δακρύζουν. Θαυμάζουν τον άνθρωπο και δοξάζουν το Θεό.
            Προσωπικά πιστεύω, ότι όλοι οι καλοί γιατροί, είναι και καλοί άνθρωποι, απλώς η δουλειά τους είναι πολύ κουραστική, κάποτε εξαντλητική και επικίνδυνη. Γι’ αυτό ίσως δεν έχουν πάντοτε τη διάθεση ή και τη δύναμη, να ασχοληθούν πιο πολύ με τους αρρώστους.
            Αυτά όμως τα δυο που αναφέραμε, τα έχει στον τέλειο δυνατό βαθμό, ο καθηγητής Καφάτος. Ολόκληρη η ζωή του και προπάντων το επιστημονικό του έργο, το φανερώνει. Έχει τη δύναμη,  να βλέπει τον άνθρωπο στον πόνο του, στην αγωνία του, στα δίχτυα που του στήνει καθημερινά η αρρώστια και ο θάνατος. Έχει το χάρισμα να μιλάει με μια αμεσότητα στην ψυχή του ανθρώπου. Αυτό στη γλώσσα της εκκλησίας λέγεται αγάπη. Και πιστεύω ότι αυτό το έχει σε πλούσιο βαθμό ο γιατρός και ο άνθρωπος, που ονομάζεται Αντώνιος Καφάτος.
             Βέβαια πιστεύω, ότι στη διάπλαση αυτής της συνείδησης του καθηγητή, έχει συμβάλλει πολύ η  χριστιανική του πίστη, η ευλάβεια του, το γεγονός ότι αισθάνεται χωρίς να ντρέπεται να το ομολογεί, μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και διακηρύσσει πάντοτε ότι: οι νηστείες  είναι ένα  φιλάνθρωπο έργο της Εκκλησίας.

            Ευχόμαστε στον άξιο καθηγητή, να του χαρίζει πολλά  χρόνια ζωής σ’ αυτό τον κόσμο ο Θεός, να χαίρεται την οικογένεια του και να γνωρίζει ότι η πόλη μας και η μητρόπολη μας, θα τον δέχονται πάντα με χαρά  και εκτίμηση.  


ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ορθόδοξος Συναξαριστής






ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ (Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑ 2)

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα